Cardiologie

Investigarea cordului prin ecocardiografie este realizată în Cabinetul MEDICARDIO unde experienţa doctorului Prisada Octavian şi performanţele deosebite ale ecocardiografului disponibil conduc la un diagnostic corect, complet şi rapid – element esenţial pentru conduita ulterioară.

Ecografia cardiacă (ecocardiografia) este o metodă de explorare a inimii cu ajutorul ultrasunetelor, prin care se vizualizează pe un ecran secţiuni (felii) din inimă, în aceste secţiuni putându-se măsura dimensiunile celor 4 cavităţi cardiace (atriul stâng, ventriculul stîng, atriul drept şi ventriculul drept), precum şi ale vaselor mari care vin la inimă (vena cava inferioară) şi care pleacă din inima (artera aortă). Măsurarea dimensiunilor cavităţilor inimii oferă date importante despre funcţia sistolică (funcţia de golire a inimii) şi funcţia diastolică (funcţia de umplere a inimii). În plus, ecografia cardiacă permite o foarte fidelă şi sigură apreciere a structurii şi funcţiei valvelor inimii (valva mitrală, valva aortică, valva tricuspidă, valva pulmonară). Metoda Doppler adăugată ecografiei permite măsurarea vitezei sângelui în orice punct al inimii, permiţând depistarea insuficienţelor sau stenozelor valvulare. Nu în ultimul rând, ecografia mai permite şi aprecierea pericardului (membrana care înveleşte inima).

Există mai multe moduri de examinare ecografică: ecografia în mod M, ecografia bidimensională, examinarea Doppler – pulsat, spectral şi color. Toate aceste moduri dau informaţii complementare şi sunt folosite pentru o evaluare cardiacă completă.

Ecocardiografia este de departe cea mai importantă şi cea mai utilizata metodă imagistică din domeniul cardiologiei, datorită costurilor mai reduse comparativ cu alte metode imagistice (tomografia computerizată cardiacă, scintigrafia cardiacă, cateterismul cardiac) şi datorita lipsei iradierii, care o face repetabilă ori de câte ori este nevoie pentru a urmări evoluţia bolii unui pacient cardiac. Astăzi se consideră că o ecocardiografie aduce mult mai multă informaţie decât o consultaţie obişnuită şi practic nu se mai poate imagina cardiologia fara ecocardiografie. Deoarece prin ecocardiografie multe boli pot fi recunoscute cu mult înainte de a se manifesta prin vreun simptom, metoda poate ajuta la diagnosticul precoce al bolilor de inimă. De aceea, ecocardiografia este recomandată oricărui pacient cardiac sau oricărui pacient care are unul sau mai multe simtome cardiace, pentru stabilirea cauzei durerii cardiace, a tulburărilor de ritm (palpitaţii), a fenomenelor de insuficienţă cardiacă sau pentru stabilirea anomaliilor cardiace congenitale atât la copii, cât şi la adulţi. Pacientul căruia i se efectuează investigaţia nu necesită nici o pregătire prealabilă pentru efectuarea acestei proceduri
Prin toate informaţiile pe care le oferă şi prin simplitatea ei, ecografia cardiacă a devenit o metodă de rutină în diagnosticul, aprecierea severităţii si ghidarea tratamentului pentru majoritatea afecţiunilor cardiovasculare. Este folosită atât în urgenţele cardiovasculare, cât şi în bolile cronice.

Ecocardiografia permite:

 • precizarea diagnosticului de certitudine atunci când datele clinice nu sunt suficiente în acest sens;
 • excluderea altor afecţiuni cu tablou clinic asemănător;
 • identificarea cauzelor afecţiunii diagnosticate;
 • evaluarea severităţii afectării cardiace;
  aprecieri asupra consecinţelor hemodinamice ale valvulopatiilor;
 • stabilirea momentului optim de intervenţie chirurgicală;
 • stabilirea tipului de intervenţie (protezare sau plastie valvulară);
 • selecţia terapiei medicamentoase şi urmărirea efectelor acesteia pe termen scurt şi lung în boli cronice (insuficienţa cardiacă, hipertensiunea arterială sistemică, hipertensiunea pulmonară, cardiomiopatia hipetrofică etc.);
 • stabilirea prognosticului şi stratificarea riscului.

Ecografia Doppler oferă:

 • elemente preţioase de diagnostic în cazul cardiomiopatiilor facilitând procesul diagnosticului diferenţial;
 • foarte bună utilitate în evaluarea funcţiei diastolice şi estimarea presiunii de umplere a ventriculului stâng, parametri cu implicaţii diagnostice, terapeutice şi prognostice semnificative.

În Cabinetul MEDICARDIO aceste investigaţii se realizează cu ajutorul unui sistem performant care oferă o calitate a imaginii sensibil crescută faţă de alte aparate similare. Imaginile din timpul examinării sau o parte din acestea pot fi stocate pe CD-R, DVD-R sau pe alte suporturi. Permite, de asemenea, crearea rapoartelor despre pacient şi examinare, care conţin măsurători, imagini şi analize care au fost efectuate pe parcursul examinării.

Toate serviciile noastre

Aenean commodo ligula eget dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.

Stomatologie

Cabinetul Medical Individual „Dr. Prisadă Claudia Mihaela‟ oferă...

Read more

Ecocardiografia

Ecocardiografia este parte integranta a unui examen clinic cardiologic...

Read more

Cardiologie

Investigarea cordului prin ecocardiografie este realizată în Cabinet...

Read more

Investim in mod continuu in traininguri, supraspecializari si in tehnologii noi si de calitate pentru a fi mereu in pas cu tendintele mondiale din domeniul medicinii, tehnologii dovedite stiintific ca sunt neinvazive si nedureroase.